Ráda byste pro Vaše kamarádky uspořádala předvánoční večírek ve stylu španělské kuchyně? Ve Španělsku se tradiční jídlo liší region od regionu. Jako hlavní chod se obvykle objevuje na štědrovečerním stole jehněčí maso, kachna i treska. Jen málokde chybí mořské plody. Vašim hostům můžete připravit také jeden z nejslavnějších španělských pokrmů, kterým je bezpochyby paella. Krok za krokem přípravou paelly Vás provedou Španělské recepty. Na tomto internetovém portálu www.spanelskerecepty.cz najdete pestrou škálu španělských receptů, podrobných postupů, seznamy potřebných potravin i fotografie, které Vám pomohou udělat si představu o tom, zda postupujete při přípravě jídla správně.
Ačkoliv se mnoho turistů domnívá, že paella je mezinárodní pokrm celého Španělska. Své kořeny tento lahodný pokrm nachází ve Valencii. Paella je pokrm, který se pojídá ve Španělsku o výročích svatých patronů i o nedělních výletech. Je také neodmyslitelnou součástí jmenin a narozenin. Historie paelly je vcelku jednoduchá. Traduje se, že si sedláci nejprve v pánvi na ohni rozdělaném přímo na poli připravili rýži, do které přidali zeleninu a hlemýždě. O svátečních dnech se pokrm obohatil králičím nebo kuřecím masem. Typickou valencijskou paellu připravíte rovněž ze zmíněného masa, dále by nemělo chybět jedno zralé rajče, bílé fazole, snítka rozmarýnu, blistr pravého šafránu, sůl, zavařené červené fazole a rýže na paellu. Také inspiraci na dezert můžete čerpat ze španělských receptů.
Mezi vánoční sladkosti patří las figuras de mazlán neboli marcipánové figurky. U Španělů jsou také velmi oblíbené los polvorones neboli sádlové cukroví a los turrones, pod kterými se skrývají sladkosti z mandlového nugátu.