Vegetarinánství není jen stravovacím režimem, jedná se o jakousi životní filozofii. Člověk, který se rozhodne nejíst maso (a potažmo živočišné produkty), mívá většinou hlubší důvody než jen redukci váhy nebo nechuť k vepřovému masu. Někomu jde o odlehčení organismu, jiní nesouhlasí se zabíjením živočichů kvůli masnému průmyslu, u jiných jde o důsledek výchovy nebo naopak formu prostestu proti moderní „konzumní“ společnosti. Jaká jsou tedy pro a proti kontroverzního vegetariánství?
Vegetariánství je způsobem stravování, kdy je vyloučena konzumace masa a živočišných výrobků. Existuje množství variant vegetariánství, některé jsou populární, jiné nejsou příliš rozšířené, v zásadě ale můžeme odlišit čtyři druhy:
1) lakto-ovo vegetariánství, při kterém se nejí maso, ale jsou povoleny mléčné výrobky a vejce. Tato forma stravování je jedna z nejrozšířenějších;
2) lakto vegetariánství, které dovoluje z výše zmíněné trojice jen mléčné výrobky. Zakázanými potravinami jsou tedy maso, masné produkty a vejce;
3) ovo vegetariánství, to naopak zase povoluje vejce spolu se zákazem masa a mléčných výrobků;
4) a nejpřísnější formu vegetariánství – takzvané veganství. Vegané nejedí žádné živočišné produkty včetně vajec, mléka, sýrů a někdy také medu.
Zelená pro vegerariánství
Nejčastejším dogmatem zastánců vegetariánství patří argument, že konzumace masa přináší tělu hodně rizik, a to zejména díky množství tuku a složitému procesu trávení. Je pravdou, vysoké množství tuku přispívá k obezitě, civilizačním nemocem, napomáhá k ucpávání cév a je i bohatým zdrojem nezdravého cholesterolu. Ovšem také je pravdou, že normální konzumace zejména bílých druhů masa a ryb naopak lidskému tělu prospívá. Abyste docílili některého z výše uvedených problémů, museli byste se pravděpodobně denně cpát bůčkem a párky.
Červená pro vegetariánství
Na druhou stranu vám mnoho doktorů a odborníků na výživu potvrdí, že konzumace masa je pro lidský organismus velmi důležitá. Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahuje esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. V tomto ohledu nedosahuje rostlinná strava stejné hodnoty. Zároveň se jedná o bohatý zdroj minerálních látek, železa a vitamínů A, D a B.
Ideální řešení pro všechny?
Ideální tedy je zařadit kvalitní maso a mořské ryby do jídelníčku minimálně třikrát týdně. Maso by mělo být samozřejmě čerstvé a libové. Samozřejmě vše záleží na vašich chuťových preferencích a životním postoji.
Ať už jste se pro vegetariánství tedy rozhodli ze zdravotních či etických důvodů, mějte na paměti, že musíte dbát na vyváženou a pestrou stravu s vysokým podílem sójí a sójových výrobků stejně jako mléčných produktů. V opačném případě by vám totiž hrozil nedostatek některých důležitých vitaminů, čímž byste v konečném důsledku tělu spíše ublížili než prospěli.