Skořice patří nepochybně mezi nejznámější koření na celém světě. Je to prastaré koření pocházející z Asie s několika tisíciletou tradicí. Existují zmínky z oblasti čínského léčitelství staré více než 4000 let. Tato magická rostlina byla známá také i v ňecku. Skořice jak ji známe dnes se získává z kůry stromu dorůstajícího do výšky až 10metrů. Pěstuje se na Cejlonu, v Číně, na Jávě a v dalších tropických oblastech. Nejkvalitnější surovinu poskytují stromy osmileté, anebo starší.
Skořice je vlastně usušená kůra stromu – skořicovníku. Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků – skořicovník cejlonský (je považován za kvalitnější, kůra vytváří typické “svitky”) a skořicovník čínský. Vůni a chuť skořici vytváří především silice, hlavně aldehyd, eugenol, třísloviny i další složky. Pro vysoký obsah těchto látek seskořice hojně používá v léčitelství i v kosmetice.
Skořice – koření nebo léčivá rostlina?
Skořice byla známá především pro své léčivé účinky a jako koření se proslavila až mnohem později. Chlubí se například antimikrobiálními účinky, proto ji v antickém Řecku využívali na hojení ran. Bylo však obtížné ji obstarat, protože byla velmi drahá. I když je dnes více známá jako koření, lékárníci na její léčebné vlastnosti nikdy nezapomněli. Skořice má silné dezinfekční a antibiotické účinky, příznivě působí na zažívání, podporuje chuť k jídlu a působí i proti nadýmání. Do čajů se přidává v případě nachlazení. Je také významný antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Moderní farmakologické výzkumy prokázaly příznivý vliv nametabolismus tuků a cukrů, což je výhodné u pacientů s cukrovkou. Látky obsažené ve skořici povzbuzují naše tělo i mysl, zlepšují náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Možná právě proto je neodmyslitelnou součástí Vánoc a chladných zimních dnů.
Účinky skořice na hubnutí
Skořice, díky svému pozitivnímu vlivu na metabolizmus cukrů, může ovlivnit i hubnutí a dá se říci, že skořice může být použita jako redukční dieta. A jak na to? Nejprve je třeba ráno nastartovat svůj metabolizmus. Toho dosáhnete, když si každý den ráno, půl hodiny před snídaní, dáte na lačný žaludek směs 3 lžíček medu a půl lžičky skořice zalité teplou vodou. Pak do půl hodiny si dejte svou obvyklou snídani a v tomto tempu pokračujte dál. Co dvě hodiny, to jedno malé jídlo. Ráno, dopoledne a po obědě si dopřejte jídla s převahou sacharidů (sušenky, piškoty, pečivo) a k večeru zase pak už jen bílkoviny (maso, vejce, šunku, šmakoun, tvaroh). Před spaním si dejte zase med se skořicí, jako ráno, ale rozdělejte si to do teplého mléka. Pravidelné užívaní skořice a medu sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Dále užívání medu a skořice zabraňuje usazování tuku a aktivuje jejich odbourávání při pohybu.
Denní dávka skořice by neměla přesáhnout 2 – 4g, u výtažků a olejů je třeba brát zřetel na sílu výrobků (viz příbalový leták).
Vnější užití skořice se soustřeďuje především do oboru kosmetiky. Ve formě masážních olejů a tělových krémů se používá k úlevě při bolestech svalů a svalových křečích, na revmatické bolesti kloubů a celkovému prohřátí a regeneraci tkání. Účinné látky také pomáhají při metabolismu v buňkách, zrychlují látkovou výměnu, a proto se v kosmetice využívá k redukci projevů celulitidy.
TIP na skořicový zábal
Potřebujeme: větší množství bílého tučného jogurtu, pár kapek olivového oleje, 5 lžic skořice, fólii nebo rozstříhané mikrotenové sáčky, deku, hodinku pro sebe Jogurt smícháme se skořicí, zakápněme olejem a promícháme. Směs aplikujeme na pokožku hlavně na stehna, boky a bříško. Poté zabalíme do folie, přikryjeme dekou a hodinku relaxujeme. Pokud dáváte přednost profesionální proceduře, navštivte například:
Recepty ze skořice na chladné zimní dny
Domácí punč:
Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu), 1 balení vanilkového cukru, šťáva ze dvou pomerančů (nebo přibližně stejné množství kompotové šťávy), 3 hřebíčky, 1 celá skořice.
Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit. Dosladíme podle chuti.
Pomerančový punč:
Potřebuje 400 ml pomerančové šťávy, 400 ml vody, 100 ml koňaku, celá skořice a hřebíček.
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.